18 February 2021

Wat is oorsmeer?

In de wand van de gehoorgang zitten wel duizend kliertjes die een wasachtige olie produceren. Deze wax, beter bekend als oorsmeer, beschermt het oor tegen stof, vreemde deeltjes en micro-organismen. Hoewel het soms hinderlijk is, vormt oorsmeer een natuurlijk onderdeel van de gezondheid van jouw oren. Het beschermt de gehoorgang tegen uitdroging, bacteriën en water. 

In normale omstandigheden vindt overtollig oorsmeer vanzelf zijn weg naar buiten. Als oorsmeer niet weg kan uit het oor, ontstaat een prop doordat het smeer zich ophoopt. Dat komt vaak voor bij een nauwe gehoorgang, veel haargroei in het oor of wanneer iemand een gehoorapparaat draagt. Je gebruikt ook beter geen wattenstaafjes en oordopjes, deze stimuleren de aanmaak van oorsmeer en duwen het steeds meer naar binnen. 

Iemand die veel oorsmeer aanmaakt, kan sneller last krijgen van een oorprop. Het oorsmeer wordt geleidelijk hard en blokkeert de gehoorgang volledig. Je hoort minder goed en hebt het gevoel dat je oor dichtzit. Een harde prop kan ook zeer pijnlijk zijn, bijvoorbeeld door opzwelling tijdens het zwemmen of baden.  

Bij ouderen kan een teveel aan oorsmeer problematisch zijn. Het oorsmeer dikt sneller in op oudere leeftijd, waardoor het de normale reiniging van het oor verstoort. Ook een gehoorapparaat kan oorsmeer verhinderen de weg naar buiten te vinden. Vaak laat men een prop onbehandeld tot het gehoor vermindert.

Wat zijn de symptomen van oorsmeer?

Het uiterlijk van oorsmeer varieert van lichtgeel tot donkerbruin. Donkere kleuren duiden niet noodzakelijkerwijs op een oorsmeerprop. Over het algemeen treden pas klachten op wanneer de gehoorgang volledig afgesloten is. 

Tekenen van ophoping van oorsmeer zijn onder andere:

- Plotseling of gedeeltelijk gehoorverlies, dat meestal tijdelijk is;

- Tinnitus, een rinkelend of zoemend geluid in het oor;

- Druk in het oor;

- Verstopt gevoel in het oor;

- Oorpijn.

Wat kan je zelf doen?

Je kan zelf proberen om de oorprop te verwijderen door het oor te spoelen met lauw water. Ga voorzichtig te werk, want een te hoge druk kan het trommelvlies beschadigen. Vraag advies aan je apotheker hoe je het best aanpakt. Heb je makkelijk last van oorproppen, dan is het misschien beter om een paar keer per jaar langs te gaan bij je huisarts om je oren te laten uitspuiten. 

Om te voorkomen dat je een oorprop krijgt, mag je je oor niet te grondig reinigen. Het proper maken van de gehoorgang is eigenlijk overbodig, want het oor reinigt zichzelf. Wattenstaafjes duwen het oorsmeer verder in het oor en stimuleren de klieren om meer oorsmeer te produceren. Je kan wel het zichtbaar oorsmeer in de opening verwijderen. Als je te diep gaat kan je het trommelvlies beschadigen met pijn en gehoorverlies tot gevolg.

Normaal droogt oorsmeer geleidelijk uit en valt het vanzelf uit het oor als droge, korrelige brokjes. Als de prop te hard is of moeilijk te verwijderen, dan kan je bij jouw apotheker druppels kopen om het oorsmeer te verzachten.

Wanneer dien je een arts te raadplegen?

Als je de oorprop zelf niet kan verwijderen, ga dan naar je arts voor hulp. Meestal zal de arts het oor uitspuiten met lauw water. Je kan je hierop voorbereiden door gedurende een paar dagen drie keer per dag enkele druppeltjes olie of lauw water in het oor te druppelen.

Neem contact op met jouw arts als je symptomen van een infectie hebt, zoals:

- Ernstige pijn in het oor;

- Vocht uit je oor;

- Koorts;

- Hoesten;

- Aanhoudend gehoorverlies;

- Geur die uit je oor komt;

- Duizeligheid.

Gehoorverlies, duizeligheid en oorpijn kunnen ook vele andere oorzaken hebben. Raadpleeg jouw arts als je een van deze symptomen vaak hebt. Zij of hij kan bepalen of het probleem te wijten is aan overtollig oorsmeer of een ander gezondheidsprobleem.

Wat kan je apotheker voor je doen?

Je apotheker kan je een spoeling geven om overtollig oorsmeer te verwijderen. Hij zal je adviseren hoe je te werk moet gaan.

Ga staan of zitten met je hoofd in een rechtopstaande positie. Houd de buitenkant van je oor vast en trek het oorkanaal voorzichtig open. Spuit lauw water in je oor (met een peertje of pipet) en houd je hoofd nadien schuin om het water te laten weglopen. Soms is het nodig om dit meerdere keren na elkaar te doen. 

Je apotheker zal je de raad geven om het oor nooit te spoelen als je een verwonding hebt of als je een medische ingreep hebt ondergaan. Spoeling van een gescheurd trommelvlies kan gehoorverlies of infectie veroorzaken.

Laatste Nieuws

Aambeien (hemorroïden of speen) ontstaan wanneer de bloedvaten van

25 February 2021

In de wand van de gehoorgang zitten wel duizend kliertjes die een

18 February 2021

Reumatoïde artritis is een chronische ontsteking van de gewrichten

11 February 2021