26 September 2021

Wat zijn windpokken?

Windpokken, ook wel waterpokken of varicella genoemd, worden gekenmerkt door jeukende rode bultjes die overal op het lichaam voorkomen. Oorzaak is een infectie met het varicella-zoster-virus en windpokken zijn erg besmettelijk. Bijna iedereen krijgt als kind windpokken. Het is een typische kinderziekte. 

Het virus verspreidt zich via kleine druppeltjes in de lucht (speeksel, hoesten, niezen) of door contact met het vocht in de blaasjes. De incubatietijd is ongeveer één tot drie weken, de eerste symptomen doen zich pas daarna voor. Het virus is besmettelijk vanaf één tot twee dagen voor de huiduitslag, tot alle blaasjes een korstje hebben. 

Iedereen die blootgesteld wordt aan het virus kan de windpokken krijgen. Het is zeer zeldzaam om de windpokken opnieuw te krijgen als je de infectie al eerder hebt doorgemaakt. Wie zich liet vaccineren is tegen de ziekte beschermd, alsook tegen doorbraakinfecties. 

Je loopt meer risico om het virus op te lopen:

- Als je recent contact gehad hebt met een geïnfecteerde persoon;

- Als je jonger bent dan 12 jaar;

- Als je met kinderen samenleeft;

- Als je tijd hebt doorgebracht in een school of kinderopvang;

- Als je immuunsysteem is aangetast door ziekte of medicijnen.

Mensen genezen gewoonlijk binnen één tot twee weken na de diagnose van windpokken. Nadien ben je immuun voor het virus en zal het slapend in het lichaam blijven. Het kan dan nog eens opnieuw opflakkeren als gordelroos, ook wel zona genoemd, als het immuunsysteem verzwakt is. 

Wat zijn de symptomen van windpokken?

Een jeukende uitslag is het meest voorkomende symptoom van windpokken. Het begint als een roodheid van de huid waarop kleine bultjes verschijnen. De uitslag ontwikkelt zich eerst op de romp en verspreidt zich dan naar het gezicht en het hoofd. Soms zijn er ook letsels op de slijmvliezen (bv. in de mond). 

Eén of twee dagen voordat je uitslag krijgt, kunnen volgende symptomen opduiken:

- Koorts;

- Hoofdpijn;

- Verminderde eetlust.

Eerst krijg je rode of roze bultjes over je hele lichaam. Daarna veranderen de bultjes in blaasjes, gevuld met vocht. De blaasjes krijgen uiteindelijk een korstje en genezen. 

De bultjes op je lichaam zullen niet allemaal gelijk zijn. Nieuwe bultjes verschijnen gedurende de eerste drie tot vier dagen van de infectie. Ze kunnen erg jeuken, vooral voordat er een korstje op komt.

De ziekte is besmettelijk tot het ogenblik waarop alle blaasjes op je lichaam een korstje hebben gekregen. Het duurt één à twee weken voordat alle korstjes volledig verdwenen zijn.

Wanneer neem je contact op met je arts?

Je moet altijd een arts raadplegen als je een onverklaarbare uitslag hebt, vooral als dit gepaard gaat met symptomen van verkoudheid of koorts. Contacteer ook je arts als je zwanger bent en in contact bent gekomen met iemand met windpokken.

Er zijn enkele mogelijke complicaties bij windpokken. Deze treden vooral op bij zuigelingen, oudere volwassenen, mensen met een zwak immuunsysteem of zwangere vrouwen. Bel onmiddellijk een arts:

- Als de uitslag zich verspreidt naar je ogen;

- Als de uitslag erg rood, zacht en warm is (er is misschien sprake van een secundaire bacteriële infectie);

- Als de uitslag gepaard gaat met duizeligheid of kortademigheid. 

Wat kan je zelf doen?

Je kan de windpokken symptomatisch behandelen tot je de infectie helemaal doorlopen hebt. Om de jeuk te verzachten, kan je uitdrogende lotion aanbrengen die vrij te verkrijgen is bij je apotheker. 

Ouders zullen worden gevraagd om hun kinderen niet naar school of kinderopvang te brengen. Geïnfecteerde volwassenen moeten ook thuis blijven (om verspreiding van het virus te voorkomen).

Vermijd het openkrabben van de blaasjes om geen littekens of meer ernstige infecties te krijgen. Houd je nagels kort en schoon. Je kan de blaasjes ook ontsmetten met een 60 % alcoholoplossing, waardoor ze sneller indrogen. 

Wat kan jouw apotheker voor je doen?

Om de jeuk te verlichten kan je bij je apotheker een lotion verkrijgen die de blaasjes uitdroogt. Indien dit niet voldoende is, dan kan je ook een oraal antihistaminicum innemen. 

Als je de windpokken hebt en daarbij nog koorts, dan kan je een koortswerend middel innemen. Je apotheker zal je adviseren om geen ibuprofen te gebruiken, want koortswerende ontstekingsremmers kunnen de effecten van de windpokken versterken.

Indien je arts antivirale geneesmiddelen heeft voorgeschreven, dan zal je apotheker je begeleiden bij het gebruik ervan. Deze antivirale middelen genezen windpokken niet, maar maken de symptomen minder ernstig. Vooral bij ouderen of mensen met onderliggende medische problemen zullen deze geneesmiddelen het risico op complicaties verkleinen.

Laatste Nieuws

Zo gaat u binnenkort veilig op
03 July 2022
In een mum van tijd bieden ontzwellende neussprays of –druppels
16 January 2022
Vaccins veroorzaken ernstige aandoeningen op lange termijn. Niet
05 December 2021